Thursday, 17 August 2017

Battling post-inflammatory hyperpigmentation (PIH)

Wow, second post in a week, and pasal skincare again :P

Aku nak jugak update pasal travels, but I am just so lazy trying to choose pictures to upload! Like seriously, kalau travel posts aku tu usually berangkai maybe about 5 posts minimum, aku akan ambil masa lebih kurang 1-2 jam nak rangka each post - from selecting pictures, uploading them, typing, and proofreading. It takes a lot of timeee.

So, bagi chance laa aku nak story pasal skincare yeee.

Okay, PIH. Dalam bahasa lebih mudah, PIH ni selalunya terjadi bila kulit terluka (inflamed) dan bila kulit ni nak baik semula, warna kat kawasan luka tu akan jadi lebih gelap daripada sekelilingnya. Kalau kena gigit nyamuk pastu gatal pastu garu pun boleh perasan laa kawasan luka tu jadi gelap sikit kannn.

Untuk orang yang concerned tentang kulit muka, PIH ni yang selalunya dimaksudkan sebagai 'parut jerawat' atau 'bekas jerawat'. Actually term parut jerawat tu tak tepat, bekas jerawat tu mungkin lagi tepat. Tapi senang cerita, PIH tak sama dengan acne scar okayy.

Hasil Google.

Wednesday, 16 August 2017

Trying out acids

Sebenarnya aku nak update entri 'Kompilasi Skincare Products dari Korea' tu, tapi I find that the posts are overwhelmingly long lol! So maybe aku akan buat multiple entries for every step. Tengok laa macam mana nanti, kerajinan menaip blog pun memainkan peranan.

Anyway, skincare routine aku dah berubah jugak, makin product-heavy. Sebenarnya aku nak kurangkan bilangan produk yang aku pakai each time tapi malangnya makin bertambah. I don't know why, aku rasa nak apply segala benda kat muka zzz.

Anyway, my latest routine on most days are like this:

AM
TFS Rice Water Bright Cleansing Foam
Missha FTE
Cosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence
Klairs Vitamin C Drop
Innisfree Green Tea Seed Serum
Mizon Snail Recovery Gel
Biore UV Aqua Rich Watery Essence

PM
TFS Rice Water Bright Cleansing Foam
Missha FTE
Cosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence
Klairs Vitamin C Drop
Missha Time Revolution Ampoule
TFS Chia Seed Moisture Recharge Cream

Once or twice a week
Skinfood Black Sugar Scrub
Innisfree Super Volcanic Clay Mask
Laneige Water Sleeping Mask
Sheet masks

Tbh, my skin is not at its best as of late. Asyik naik whiteheads kat area yang sama - the cheek area near my nose and on my chin. Aku tak tau laa selama ni dia memang selalu ada atau aku je yang baru perasan sebab aku pay so much attention to my skin lately. Anyway, I'm annoyed with them.

Aku tengah in the middle of reshuffling my routine. Nak tukar cleanser & moisturiser, dan nak tambah acids. What are acids, you ask? They are chemical exfoliants commonly known as AHA and BHA, and people also refer to them as 'actives', because they are the main workhorse of your routine.

Sebenarnya dari awal aku dah baca kebaikan acids ni, tapi aku takut gile nak try. Firstly, it is known that chemical exfoliants boleh cause overexfoliation. Kalau kau overexfoliate, senang cerita muka kau akan breakout dan jadi dehydrated, oily, dan teruk gile. Kalau tak berani, memang jangan laa try.

But since aku dah agak geram dengan whiteheads ni, I'm giving these acids a chance. It took me 8 months into my asian skincare journey to finally brace myself to accept acids. In fact I've already bought my first one.

Tuesday, 8 August 2017

Filler Post about Life

Like stated in the title, this is a filler post. Travel posts will come (much, much) later.

I haven't said this before in this blog, but I've bought a house. A small, <1000 sq ft apartment south of KL, that will be a bit further away to my workplace but it's about the only thing I can barely afford lol.

I remember the craziness that came with house hunting 2 years ago. To be honest, I never even wanted a house. I wanted to be free, to come and go as I please, and just to travel as much as I can. But then I became friends with older people and all they talk about is assets and houses are only gonna get more expensive and bla bla bla. It's annoying and it's also then I realized there's no new house selling for less than RM 300k in KL anymore. You can get a tiny flat in the outskirts of Selangor like Rawang or Semenyih for maybe RM300k+ though.

Okay let's not discuss about how a house is not a fluid asset or how when you actually live in that house, it becomes a liability bla bla bla. That's a longgg discussion that I'm not willing to get into right now. So my plan was to buy a house that I can maybe stay and maybe rent off. That means I limited my scope to south of KL, where I'm currently working.

Then I found a house that I like. It's a low-density apartment place, which might be a nice place to settle down in, in a nice suburb area with a growing nearby town. It fits all my criteria, a tad expensive, but a price I was willing to pay.

Now the house is supposed to be done in August 2018, but recently I went to the sales gallery (again) and they said that the apartment blocks are going to be up and running in March.

That means in less than a year, I'm gonna get a key to my house.

So I am currently so worried I won't be able to pay for it, but at the same time also went house planning and furniture window-shopping and stuffs like that -.-"

That means I probably won't get to travel as much next year. Maybe just one overseas trip (instead of my usual four per year lol). This fact makes me so sad like you won't believe, but I guess people have different dreams as they grow older.

Having a perfect house is not yet my new dream, but changing my lifestyle is. Even looking at stuffs in Ikea is changing me, bit by bit. I am usually a very messy person but nowadays I clean and tidy up my room more often. I try to wash and empty my laundry basket as much as I can. I want to cook a lot more, which is why building my own kitchen is very important to me (I've made 3 trips to Ikea to look at the same damn kitchens and making a budget so many times). This might be an excuse, but I kinda hate cooking in a kitchen that is not mine, which is my mom's kitchen and my rented apartment's kitchen.

I want to be an adult. And lately I've also been thinking about getting married, which I haven't thought about seriously for the past 2 years.

I don't know where this train of thoughts is leading me. All I know is I'm excited for this new house, sad for my forgotten travel plans, and unsure about the future.

I hope I'm becoming the person I want to be.

Thursday, 13 July 2017

Perth #9 - The Drive to Perth & Margaret River Chocolate Co

Last entry for Perth yeayyy.

Actually ni second last day kitorang kat Perth. Masa last day tu kitorang rushing pergi Fremantle semula untuk makan fish and chips kat Cicerello's pulak (in our opinion lagi best makan kat Kaili's) dan souvenir shopping kat E Shed Market. Dah takde gambar sangat dah on the last day tu pun.

So sharing sikit our accommodation kat Cervantes: Cervantes Lodge.




Kitorang ambil satu bilik 4 orang, ada 2 double decker bed. Tak luas mana tapi okay-okay je.


Shower ni scary sikit pakai kain selak-selak je, nasib baik toilet ada pintu zzz. Toilet sharing je kat sini.


Perth #8 - Pinnacles & Lancelin

Many people consider Pinnacles to be the highlight of the trip to Perth.

Pandangan aku? Wajib pergi kalau pergi Perth. Tapi ada mat saleh cakap kat aku: 'it's a heck of a long journey just to see some old rocks.'

I would have to agree, kind sir. But it's thousands old rocks, where else would you get to see that? Lol.

Anyway, ada orang buat trip pergi balik hari je dari Perth CBD ke Pinnacles + Lancelin ni. Tapi 3 jam pergi dan 3 jam balik, total 6 jam dalam kereta. Kiranya tak pergi Cervantes laa. Ikut korang laa tapi aku decide nak jugak stay kat Cervantes sebab tak nak penat sangat drive pergi balik plus nak tengok Lake Thetis jugak.

Pinnacles Desert (bukan dessert ye) terletak kat Nambung National Park. Nak masuk park ni kena bayar AUD 12 per kereta. Park ni sebenarnya sangat luas tapi orang selalunya masuk untuk tengok Pinnacles je.






Perth #7 - Lake Thetis Stromatolites, Hansen Bay Lookout, & Lobster Shack

Cerita dah lapuk sangat dah T.T I really need to finish this story so I can share my Chiang Mai, Kashmir, and Hong Kong travel storiessss *facepalm*.

I've been a mix of lazy and busy, tapi takpe laa malas nak cerita panjang about life.

Let's throwback to Cervantes, 8 months ago -.-"

Bangun pagi, sembang dengan mamat Denmark yang duduk sama hotel dengan kitorang sambil breakfast, pastu ciao keluar laju-laju.

First destination: Lake Thetis.

Lake Thetis ni terkenal dengan stromatolites dia, salah satu tempat kat dunia yang kita boleh tengok stromatolites. Stromatolites = sejenis struktur biokimia yang terhasil dari bakteria sejak 3000 tahun lepas, aka a 'living fossil'. Nampak macam batu je pun tapi sebenarnya ia bukan batu tapi bakteria. I cannot brain.

Kalau korang jenis tak suka belajar pasal tempat yang korang pergi, boleh laa drop by sini kalau ada lebih masa. View tasik dia cantik, but not much you can do here. 

Batu-batu tu haa yang dipanggil stromatolites

Stromatolite vs Thrombolite


I think the view is lovely

Saturday, 17 June 2017

Ramblings

This is just a filler post until I update my Perth story, so please skip it if you don't want to read my ramblings :3

So lately I have been having good skin for weeks. Some people at work actually complimented it :D Okay pleaseee jangan ingat aku perasan ke bajet cantik ke, having good skin doesn't exactly mean that you're pretty.

Aku rasa happy sebab my actual hard work for the previous few months are really showing. Kinda like the way you feel happy bila dapat A+ for exam lepas kau study gila-gila lol.

Some of the compliments I've been getting:
'Kau nampak putih gile'
'Muka nampak glowing'
'Your face is so smooth, I don't think you even have whiteheads or blackheads or stuff'

Yeayyy me finally. Hahaha! :D

Anyway my skin is far from perfect, aku tahu sebab aku yang tengok muka aku hari-hari. But I don't have to battle with jerawat, bekas jerawat, kulit kusam sunburn, dan sebagainya macam dulu. And for that I'm very grateful.

Before this I've never been complimented on my skin, sebab aku memang tak kisah pasal rupa aku. Sejak dulu aku berazam tak nak jadi vain, sebab tu I almost never post selfies even until now. Up until a few months ago, I don't even wear moisturiser or powder to work. Now I have a morning and night routine, tapi tu pun aku skip kalau penat/stressed sangat.

Well, aku takde gambar terbaru nak share (I really don't do selfies), so I'll share some of my old, ugly pics. Sebab aku confident enough that I no longer look like that, I can post them. Hehehe.

Heads up, ugly pictures coming.

2008/2009, masa kat matriks. Masa ni major skin issues. Dan bambam sebab banyak makan.

Still matriks. Maybe it's the water or my hormones, tapi muka meriah sangat dengan jerawat time ni.

2009/2010, first year uni. Not as bad but it still can be bad at times

Kena masukkan gambar ni because.. look at my cheek! Urghh

Okay sebenarnya gambar kat atas ni tak nampak teruk sangat sebab aku tak suka ambik gambar diri sendiri dulu. Ye laa masa tu selekeh, tak cantik, dan sedar diri.

Sekarang pun still selekeh when compared to other people, but at least I have one thing going for me - that my acne finally clears up when I hit my 20s. And I finally decided to take care of my skin at 26 because.. hey, I'm not getting any younger.

So I look like this now.

Masih selekeh, masih tak fashionable like your girlfriend. But happier, more confident in my own skin, and I don't mean that just literally, but figuratively as well.

Yeay me.

To those fighting skin issues, harap bersabar. I realized ramai lagi ada masalah jerawat, parut, dan sebagainya, but the world is not going to end because of that. And pleaseee don't try to get perfect skin sebab nak dapatkan boyfriend/hasben. Seriously your skin and your face might get you boys but that's not the reason they'll stay.

To be honest, masa aku hodoh dulu aku ada lagi ramai boyfriends daripada sekarang lol. Sekarang takde, sekian.

Final words: tinggalkan laa produk krim kilo yang penuh merkuri, hydroquinone, tretinoin tu. Perfect skin means nothing kalau kesudahannya kesihatan jahanam. Learn how to take care of your skin the hard way, read a lot about it. Bukan semudah sapu krim je nak dapatkan kulit selicin selembut baby's bottom.

So be happy with the way you look, the way you are, and earn lotsa money so you can make yourself feel pretty. What is jerawat and parut if you have money for aesthetic services kannn hahahaha okbai.

Saturday, 10 June 2017

Kompilasi Skincare Products dari Korea II

Okay, tak nak bebel panjang, sambung part II. Nak baca intro boleh ke part I ye.

5) Serum/Ampoule


Serum dan ampoule ni termasuk dalam kategori treatment untuk muka. Okay apa masalah kulit kau? Tone kulit tak sekata? Jerawat? Jeragat? Parut? Kedut? Pori besar? Serum dan ampoule laa jawapannya. Beza essence, serum, dengan ampoule ialah kepekatan produk. Ampoule > serum > essence, so dari situ boleh agak laa yang mana paling mahal. Aku tak pernah pakai ampoule lagi sebab harga dia semua exceed RM100, dan aku rasa aku takde laa apa-apa masalah kulit yang aku tak puas hati sangat. Eleh padahal sebab harga mahal, kalau tak mampu tak payah laa nak flawless sangat kan muahaha.

Walaupun ampoule tu mahal, but the good thing is usually kau akan apply dekat specific area je. Contoh, masalah kau ialah jeragat, kau sapu kat tempat jeragat tu je dan bukannya seluruh muka. Usually 1-2 drops dah cukup per application.

Serum pun sama, tapi sebab serum lagi murah, aku bedal je pump 1-2 kali dan apply satu muka hahaha.

  • Innisfree Green Tea Seed Serum

RM61 @ Althea

Okay produk ni legit famous gile. Serum ni main function dia ialah hydration (again), tapi aku rasa price point dia agak affordable dan bau green tea dia sangat menyegarkan. Aku pakai once a day waktu pagi je, sekali pakai pump 2 kali, satu botol tahan hampir 5 bulan jugak laa. Mungkin kalau pakai berjimat sikit boleh tahan lagi lama, dan yang penting serum ni masuk dalam kategori wajib repeat order.

  • It's Skin Power 10 Formula VC Effector

RM25 @ Althea

Okay honestly cakap, aku beli serum ni sebab dia murah hahaha. Mana nak jumpa Vitamin C serum harga RM25 weh! Serum ni dalam botol dropper dan bau dia macam citrus. Supposedly untuk skin brightening effect, aku rasa okay-okay je sebab aku takde laa gelap sangat, so aku tak nampak obvious effect. Ada orang bagi review yang serum ni membantu lighten her post-inflammatory hyperpigmentation (PIH), iaitu kesan merah/gelap bekas jerawat. Aku suka sebab dia murah, simple je kan hahaha.

Aku baca review orang lain, vitamin C products ni kena pakai waktu malam je, so aku ikut opinion yang ni. Ada yang pakai 2x sehari tapi personally aku rasa elok pakai malam je. Malas pulak nak cari scientific evidence pasal ni.

Oh btw, vitamin C products ni selalunya mahal sebab jenis vitamin C yang diguna. Yang murah macam ni maybe absorption dia takde laa awesome sangat, plus untuk pastikan kulit dapat optimal absorption agak renyah, iaitu kau kena pastikan kulit kau berada dalam pH acidic for best absorption bla bla bla, according to pembacaan aku. Aku jenis manusia tak suka renyah, jadi beli je Vit C serum yang murah. Point dia ialah, kalau kau beli produk mahal tapi tak reti cara pakai untuk memastikan produk dapat berfungsi dengan optimum, membazir jugak laa duit kau.

6) Sheet Masks


Sheet masks! Kalau kat Korea, tak kisah laa kau gender apa atau kekeliruan gender sekalipun, semua orang pakai sheet masks. Usually aku pakai 1-2x a week bila aku rasa nak manjakan kulit (ecewahh). Again, point dia ialah HYDRATION. Dulu aku pernah buat 1-week sheet mask challenge, tiap-tiap malam pakai sheet mask, fuiyohh agak annoying jugak laa. Hasilnya kulit memang well hydrated tapi tak kuasa laa aku nak buat tetiap malam. Harga sheet mask pun takde laa murah sangat, membazir weh tsk tsk tsk.

Berikut merupakan sheet masks yang jadi favourite aku:

  • Faith in Face Facial Hydrogel Masks

RM11+ @ Watsons

Ni sheet mask paling favourite. Harga dia boleh murah lagi kalau Watsons buat sale, aku pernah dapat harga sekeping RM9+. Aku selalu tunggu time sale je baru beli. Ye harga dia memang agak mahal tapi berbaloi sebab mask dia bukan diperbuat daripada cotton tapi hydrogel. Omg I am in love with hydrogel masks, feeling dia atas skin memang luxurious betul. Mask dia melekap elok je atas muka. Nak tahu best macam mana, kena try sendiri. Fuhhh heavennn.

Dia ada 5 jenis macam dalam gambar ni, target untuk specific problems. Semua aku pernah try, my favourite yang aku asyik beli ialah Miss Invisible Pore & Nourish Me.

  • Innisfree It's Real Squeeze Mask

RM4/piece @ Innisfree

Ini beli kat kedai Innisfree je laa, murah lagi daripada online. Ada 16 'flavours', aku rasa yang jadi favourite ramai orang ialah Green Tea, Aloe, & Strawberry. Aku pernah pakai Shea Butter, pun best jugak. Cotton mask yang tak susah nak pakai, fit elok kat muka, serum dia takde laa over banyak sangat sampai menitik-nitik keluar, just nice je. Yang paling penting dia murah dan best, sekian.

7) Moisturiser - Gel/Lotion/Cream


Dulu aku merupakan sejenis manusia yang tak suka pakai moisturiser sebab bila aku apply moisturiser, kulit rasa pedih. Rupanya dulu kulit aku memang kering sangat, sampai flaking habis kulit, dan tak tahu laa kenapa aku tak pernah terfikir nak tukar skincare products. Aku pakai satu line brand yang sama je, it works for me untuk 2 tahun pertama tapi lepas tu dah tak sesuai dengan kulit.

Senang cerita sejak aku discover K-products dan the vastness of options yang ada, kulit aku takde flaking dah. Dan aku dah tak setia pada satu brand je. Selagi kau boleh try apa yang ada, kau try je. Aku bersyukur jugak kulit aku bukan jenis yang sensitif, so far aku letak apa pun dia tak pernah breakout atau naik ruam dan sebagainya.

Okay habis mukaddimah moisturiser, pantang kasi can boleh jadi panjang ceritanya -.-"

Moisturiser datang dalam bentuk gel, lotion, dan cream, so apa bezanya? Content oil dan water.
Gel - paling banyak air dan paling sikit oil (atau takde langsung).
Lotion - ratio air dan oil yang lebih kurang sama, maybe lebih air sikit daripada oil.
Cream - lebih oil daripada air.

Selalunya pilihan orang nak pakai yang mana satu depends pada jenis kulit dan keadaan cuaca. Malaysia takde musim sejuk, tapi kalau kat tempat sejuk kulit perlu moisturiser yang agak heavy seperti cream untuk elak kulit jadi kering. Aku personally akan pakai gel-based moisturiser untuk waktu siang sebab bila pakai cream, kulit akan jadi berminyak sangat. Tapi waktu malam dan especially kalau tidur dalam aircond, wajib pakai cream-based moisturiser.

Anyway, pilihan di tangan anda, ikut mana yang selesa. Jangan ingat kalau kulit kau jenis berminyak, kau kena elak cream terus tau. Sebenarnya bila kulit detect yang dia tak cukup kelembapan (sama ada minyak/air), kulit ada mekanisme sendiri di mana dia akan menghasilkan sebum. More sebum = lagi berminyak laa muka. So kena balance kan sebum production tu dengan sapu moisturiser yang cukup.

Bercakap pasal kelembapan kulit, bukan orang yang dry skin type je yang boleh dehydrated, oily dan combination skin pun boleh jadi dehydrated jugak. Tapi for more info boleh laa google dan baca sendiri, kalau makin panjang bebelan aku ni, aku pun naik tak larat nak baca.

  • The Face Shop Chia Seed Moisture Recharge Cream

RM99.55 @ The Face Shop

First time aku beli moisturiser ni harga dia RM100+, second time beli dah turun harga dah. I am in loveee with this moisturiser, walaupun mahal aku sanggup beli woo. Texture dia sangat best dan bau dia sangat pleasant. Dulu aku pakai 2x sehari tapi memang kulit muka aku berminyak habis waktu siang, so sekarang aku pakai waktu malam je. Bangun pagi memang kulit rasa soft dan hydrated. Satu jar ni boleh tahan dalam 6 bulan jugak bila pakai jimat-jimat.

Dia ada satu lagi version, No Shine Hydrating Cream yang lebih sesuai untuk kulit berminyak, sebab version tu takde oil. Ni apa yang orang kedai Face Shop tu bagitau aku laa. So korang boleh laa pegi kedai dan test dulu apa yang ada, better test dulu kalau nak beli benda mahal ni.

  • Mizon Snail Recovery Gel Cream

RM25 @ Althea

Moisturiser ni dia tulis gel cream, tapi texture dia lebih kepada gel yang viscous/pekat. Disebabkan aku tak nak pakai cream waktu siang, aku gamble je beli yang ni lepas baca positive reviews, aku fikir kalau dia tak best pun harga dia takat RM25 je. Sekali aku menyesal tak beli 2 botol sebab Althea lambat betul nak stock up benda ni. Cisss! Gel ni tinggal baki nyawa-nyawa ikan je lagi, dah laa kat Malaysia aku tak rasa ada kedai Mizon ni. Nangessss.

Anyway aku pakai gel ni sebagai moisturiser waktu siang, apply selepas serum dan sebelum sunblock. Tak buat kulit aku berminyak, sangat recommended.

  • Nature Republic Aloe Vera 92% Soothing Gel

RM14/tub @ Althea

Benda ni basic sangat untuk sesiapa pun. Jatuh kategori wajib ada. Come on laa, satu tub besar ni baru RM14 kot, pakai 5 tahun pun tak habis agaknya hahaha.

Okay aku mainly pakai aloe vera gel ni lepas solat kat tempat kerja. Aku tak pakai makeup balik lepas solat, tapi at least kena pakai moisturiser sebab kulit aku mudah kering. Satu perkara yang renyah sikit sebab gel ni datang dalam tub yang sangat besar, jadi untuk memudahkan ia untuk dibawa dan dipakai, kau kena repack dalam botol yang kecik sikit. Renyah sikit laa tapi sebab dia murah sangat, best untuk dipakai, dan bau pun sedap, aku sanggup je.

Banyak function aloe vera gel ni, paling famous ialah untuk soothe sunburn. Atau boleh letak banyak-banyak atas muka sebelum tidur dan pakai sebagai mask. Be creative, pakai laa macam mana pun, aloe vera gel ni universal sangat.

Btw sebab Nature Republic punya version ni sangat famous, berhati-hati laa dengan fake products. NR punya 92% Aloe Vera je okay, kalau 98% atau 100% tu mungkin membohong laa tu, mana mungkin produk tu ada 100% aloe vera je tanpa preservatives kan. Harga yang ori pun dalam lingkungan RM14 - RM25 je, tak mahal mana. So jangan laa tersalah beli yang fake okayy.

8) Sunblock

Sunblock ni komponen penting dalam skincare, tanya laa aesthetic doctor mana-mana pun. Kenapa? Sebab sunlight atau lebih tepatnya sinaran UV boleh merosakkan kulit muka, dan masalahnya bukan sekadar kulit jadi gelap. Kalau kulit dah rosak sebab sun damage, kulit jadi kering, kasar, dan berkedut. Satu lagi masalah besar: skin cancer! Aku tak pasti berapa ramai Malaysians yang dapat skin cancer tapi aku tahu kanser kulit ni masalah yang besar di negara Barat, sebab kulit diorang lagi cerah, meaning less melanin production, meaning less protection to sunlight.

Anyway aku pernah kerja dekat farmasi in charge of klinik pakar kulit, dan ramai je patient kena photodermatitis. So pakai je laa sunblock for protection.

Nak cerita detail pasal sunblock lagi:
Nilai SPF - protection against UVB yang boleh menyebabkan sunburn dan skin cancer
Nilai PA - protection against UVA yang boleh mempercepat proses penuaan kulit

So penting untuk kau pilih sunblock yang ada kedua-dua ni, sekurang-kurangnya pakai yang SPF 30 dan PA +++.

Nak detail lagi boleh discuss tentang physical dan chemical sunscreens, tapi agak complicated laa. Yang penting ialah pilih sunblock yang sesuai untuk kulit masing-masing, ramai orang kulit sensitif tak boleh sapu sunblock, tapi sunblock pun ada banyak jenis. The key is finding the right one for you.

  • BiorĂ© UV Aqua Rich Watery Essence SPF 50+ PA++++

RM35+ @ Watsons

Okay hands down, this is THE BEST SUNBLOCK EVER. The only item dalam senarai aku ni yang bukan K-product, Biore ni ialah produk Japan. Basically sunblocks dari Japan memang lagi best atas sebab-sebab yang aku tak ingat kenapa. Kalau Biore somehow decide untuk discontinue produk ni, memang aku akan meroyan dan tulis surat panjang lebar kepada Biore, sekian.

Texture sunblock ni macam air, sangat senang untuk sapu dan dia takde laa buat muka jadi putih macam sapu sunblock Banana Boat tu. Dia senang menyerap, boleh jadi makeup base, dan yang penting SPF dan PA dia cukup tinggi untuk combat kedua-dua UVA dan UVB. Sunblock ni kena apply cukup ye, experts kata at least kena sapu 1/4 sudu teh ke bahagian muka waktu siang. Kena reapply kalau kau berpeluh/basuh muka/berenang. Satu tube ni boleh tahan dalam 4-5 bulan.

On another note, again, beli laa sunblock ni kat Watsons masa tengah sale, boleh dapat less than RM30.

9) Sleeping Mask/Pack

Sleeping mask ni ialah sejenis mask tapi orang sapu time nak tidur, dan overnight the product will work its magic. Sebab ia adalah mask, ia agak potent daripada moisturiser walaupun rupa dia macam moisturiser je, so tak digalakkan pakai setiap hari. Satu lagi sleeping mask ni sepatutnya dibilas pada waktu pagi, ada je aku pernah baca orang tak bilas sleeping mask (who does that?? Bangun tido terus pegi keje ke -.-") dan muka dia naik jerawat kecik-kecik lepas tu.


  • Laneige Water Sleeping Mask


RM79 (without GST) @ Hermo.my

This is another cult product, famous gile. And worth buying for its hype sebab bagi aku dia tak mahal, pakai pun 1-2x a week so satu tub ni boleh tahan setahun. Dia claim boleh purify skin, moisturise skin, soothing skin, dan bau dia yang menenangkan boleh membantu kau untuk tidur lena. Dan orang selalu cakap, bila kau pakai mask ni muka nampak segar macam kau dapat tidur cukup 8 jam gitteww. Anyway aku rasa produk ni memang best, dan memang dapat moisturise dan brighten kan kulit. Kalau pakai sleeping mask ni, memang takyah apply moisturiser dah.

Brightening dan whitening membawa maksud yang berbeza ye. Aku tak obsessed dengan whitening tapi kalau dapat brightening effect memang best, muka jadi bercahaya glowing gittewww.


So far itu je laa produk yang aku pernah beli dan pakai, insyaAllah akan update dari masa ke semasa kalau aku ada beli produk lain pulak. Sekarang ni kena pakai jimat-jimat dan kumpul duit sebab nak travel hahaha sobs.

Kalau korang tanya, kenapa skincare routine aku tak cukup 10 steps ala-ala Korean skincare routine? Jawapannya, aku cuma skip eye cream je. Eye cream ni mahal dan aku tak rasa ada keperluan lagi untuk pakai, dan aku takde bajet sebenarnya ahaha. Alhamdulillah aku takde dark circles atau prominent eye bags. Bersyukur sangat aku masih dapat tidur at least 5 jam setiap hari, kalau dah kahwin ada anak nanti mungkin lain ceritanya.

Mungkin nanti aku akan buat separate post pasal make-up products pulak, tapi yang tu sikit je since aku tak suka makeup, tak payah laa expect post yang panjang macam post skincare ni hahaha. Till then, adios!

Thursday, 8 June 2017

Kompilasi Skincare Products dari Korea

Entah mengapa tetiba rasa nak buat compilation post. Sebenarnya nak bagi senang kat diri sendiri untuk refer harga in the future (and also berapa banyak aku dah spend untuk skincare products ni omg). Lately ni ada beberapa produk aku dah habis, so aku kena beli baru, and aku realize betapa pricey nya benda-benda ni sobs.

Aku bukannya aim nak perfect skin pun, but suffice to say Alhamdulillah aku bersyukur dengan kulit aku. Aku pernah merasa kulit merah memanjang sebab berjerawat, semasa fasa hormonal imbalance aka zaman muda remaja dulu. Menginjak umur 20s skin aku dah clear sendiri tanpa pakai apa-apa special produk pun, in fact aku adalah manusia yang agak benci buat facial. Sakit!

Btw reasons kenapa aku pilih produk dari Korea ialah agak panjang, tapi senang cerita sebab Koreans ni obsessed dengan skincare, jadi product range dia sangat extensive. Skincare is a way of life for Koreans, sebab tu kulit diorang memang flawless dan diorang memang aim untuk dapatkan good skin, bukan touch up dengan makeup memanjang (macam Westerns).

Eh panjang pulak intro. Katanya nak cerita pasal products cis bedebah. Gambar kat bawah semua dari google sebab aku malas nak ambil gambar satu-satu.


1) Cleansers


Sebab aku ikut Korean cult dan bukannya Western philosophy (regarding to beauty products), maka jatuh wajib untuk aku guna 2 jenis cleanser.

  • Oil-based cleanser: Banila Co Clean It Zero

RM59 (without GST) @ Hermo.my

Ada banyak version Clean It Zero ni, aku ambil yang biasa je sebab cleanser je kot, bukan leave on product, tak perlu overspend sangat. And btw aku dah kurang sikit pakai cleanser ni sebab........ malas. Krik krik krik. Leceh nak scoop benda daripada jar ni. Sebenarnya functionality botol produk pun memainkan peranan, orang yang kena kejar masa memang lagi suka pakai produk dalam pump bottles atau tubes. Plus it's more hygienic that way.

Anyway, aku tetap suggest untuk orang yang selalu pakai makeup, sangat laa digalakkan untuk pakai oil-based cleanser. Senanggg je nak hilangkan bekas makeup. Kalau malas nak pakai produk daripada dalam jar macam ni, banyak je produk lain dalam pump bottles. Google je cleansing oil. Clean It Zero ni dalam bentuk balm, sejenis solid, jadi memang kena scoop.

  • Foam cleanser: The Face Shop Rice Water Bright Cleansing Foam

RM 35.95 @ The Face Shop

Cleanser ni best sebab tak mengeringkan kulit, plus pH dia agak rendah. Aku tak tau kenapa pH produk big deal sangat untuk skincare addicts, basically diorang kata pH lagi rendah (more acidic) lagi bagus untuk kulit, tapi aku tak jumpa lagi scientific journals yang support statement ni.

And btw kalau beli cleanser ni kat Hermo atau Althea akan dapat cheaper price, dalam RM20+. Aku beli yang ni kat kedai sebab masa tu diorang ada promo, free satu lagi cleanser yang sama 100ml.


2) Face Scrub/Exfoliator


So far aku ada 2 produk exfoliator, yang aku pakai mengikut iklim muka (iklim pun bolehhh). Harus diingatkan, nak exfoliate ni cukuplah 1-2x seminggu, hari-hari buat pun jahanam jugak kulit muka. Exfoliators ni bantu untuk buang sel kulit mati, ada 2 jenis - physical dan chemical exfoliators. Yang kat bawah ni contoh physical exfoliators je if I'm not mistaken, kalau chemical exfoliators akan utilize AHA/BHA as active ingredient. Aku tak berani lagi pakai chemical exfoliators ni, kau kena betul-betul faham kegunaan dia sebelum pakai. Kalau dah over exfoliate skin ni nanti boleh timbul masalah muka yang lain pulak, so please guna ikut arahan yang dah diberikan.

  • Skinfood Black Sugar Mask Wash Off

RM20 @ Althea

Usually aku pakai mask ni bila kulit dah tak licin/lembut and perlukan scrub yang kasar sikit. Lepas pakai ni confirm muka rasa smooth dan lembut je. Texture produk dia memang macam gula kasar, so kalau kulit jenis sensitif tu jangan laa rub ganas-ganas sangat. Boleh je larutkan sikit dengan air dulu, baru pakai. Ni kira produk wajib beli laa sebab harga dia pun berpatutan sangat, satu tub ni boleh last 1-2 tahun agaknya.

  • Innisfree Super Volcanic Pore Clay Mask

RM39 @ Althea

Memula aku pakai produk ni, aku tak suka sangat sebab ada rasa minty sangat kat muka. Entah kenapa lama-lama aku dah tak rasa minty dah. Pelik tapi sekarang produk ni dah masuk dalam list favourite aku. Kalau rasa muka tu ada jerawat sikit-sikit and kau tak nak tonyoh jerawat tu dengan sugar, pakai je laa clay mask ni. Clay mask ni pun bagus untuk macam-macam tapi aku pun dah tak ingat apa yang bagus sangat tu hahaha. Yang penting dia best.

Btw Innisfree ada buat 2 version volcanic clay mask ni: normal and super version. Aku beli je yang super sebab harga beza sikittt sangat, dalam seringgit dua je (kalau tengok online).


3) Toner/First Treatment Essence


Sebenarnya the world of toners ni sangat complicated. Toner ni kalau ikut Western style dia agak astringent, tapi kalau K-products toner sepatutnya ialah hydrating - melembapkan. Dan toner kat Korea dipanggil sebagai skin, kat Japan pulak dipanggil lotion. Tapi kalau kat Korea, lotion tu lain pulak. Sila konpius.

Dan mengikut pemahaman aku, kalau dah pakai First Treatment Essence (FTE), kau dah tak payah apply toner. So aku lump kan FTE dalam kategori ni walaupun ia adalah essence.

  • The Face Shop Chia Seed Hydrating Toner

RM 78.35 @ The Face Shop

Toner ni bukanlah pilihan hati aku, tapi aku dapat free sebab masa tu promo. Aku letak kat tapak tangan & ratakan kat seluruh muka. Consistency dia macam air & cepat menyerap. I guess it works laa kot, tak tau nak kata hahaha. Toner ni step yang penting sebab dia ready-kan kulit muka untuk terima segala macam produk lagi yang kau akan letak lepas tu.

Wishlist:

  • Missha Time Revolution The First Treatment Essence - Intensive

RM131 @ Althea

Benda ni serius cult product, orang cakap dia dupe SKII dengan harga yang lebih murah. Active ingredient dia pun sama je dengan SKII tu. Aku belum beli yang ni sebab harga dia mahal weh dan sebab toner aku belum habis lagi. Kumpul duit dulu okayyy.

  • Etude House Wonder Pore Freshner

RM59.90 (without GST) for 500ml @ Hermo.my

Ni pun cult product jugak, tapi dengan harga yang lagi melegakan hati dan poket. Orang kata dapat laa mengecilkan pores dekat muka, tapi aku tak pakai lagi so aku tak tahu. Mungkin lepas aku bankrap pakai Missha FTE tu, baru aku akan beli yang ni muehehe.


4) Essence


Koreans kata essence is the heart of skincare routine. Maknanya penting sangat-sangat laa ni. Selalunya function essence ni ialah untuk melembapkan kulit, apply lepas pakai toner. Tapi kalau korang perasan laa, sebenarnya point yang paling penting ialah skin hydration. Nak cakap pasal hydration ni panjang cerita, fahamkan je laa dulu yang ia penting ahaha.

  • Innisfree Jeju Sparkling Mineral Essence


RM80 @ Althea

Okay essence yang ni aku pakai sebab ada positive review, dan essence ni memang menarik dari segi texture dia. Masa spray produk ni atas tangan, dia keluar macam buih gas tapi nanti akan melt down jadi liquid bila sapu atas muka. Cecair dia bukan runny macam air, tapi lebih kepada texture serum. Menarik sangattt. Agak best pakai, dah habis dah pun sebotol ni. Aku suka bau dia yang ala-ala Sprite tu. Tapi bagi aku harga dia agak mahal untuk aku repeat order.

Personally, lepas ni most likely aku akan beli Missha FTE dan gabungkan je step toner & essence ni. Sebab aku takde masa nak tunggu semua layer kering atas muka waktu pagi sebelum pergi kerja, aku dah laa jenis bangun lambat muehehe.

Wishlist:

  • Cosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence

RM58.50 (without GST) @ Hermo.my

Aku tengah usha essence Cosrx yang satu ni, tengah tambah tolak darab bahagi sama ada cukup tak bajet nak try benda ni. Banyak positive reviews pasal produk ni, kiranya untuk hydration memang the bomb laa. Tapi aku kena fikir yang aku tak sempat nak layer 6 jenis produk atas muka tiap-tiap pagi, sekarang pun dah 5 layer (toner, serum, moisturiser, sunblock, BB cream) adohai.


Yang baki seterusnya ni aku masukkan dalam post baru laa yek, in case nanti ada pertambahan produk-produk kat atas pulak lol. Yes entri ni akan di update dari masa ke semasa, makin banyak aku update makin bankrap laa aku sobs.

5) Serum/Ampoule

6) Sheet Masks

7) Moisturiser - Gel/Lotion/Cream

8) Sunblock

9) Sleeping Mask

Wednesday, 24 May 2017

Perth #6 - Pick Your Own Strawberries @ Bullsbrook

Sebenarnya hari ke-4 di Perth ni, kitorang dah check out siap-siap untuk bermalam di Cervantes. Lepas pergi Caversham Wildlife Park, kitorang pergi strawberry picking yeayy.

Kat Perth ni ada banyakkk option untuk fruit picking. Kitorang asalnya plan nak pergi Raeburn Orchard (45 minit dari Perth CBD) sebelum ke Wave Rock, tapi malangnya tak sempat. So kami sempat ke PYO Strawberries kat Bullsbrook ni je sobsss.

Btw kalau nak buat aktiviti fruit picking, boleh laa google dulu buah yang korang nak petik tu ada masa musim bila. Selalu orang nak petik apple atau persimmons/pisang kaki. Dan sebenarnya Raeburn Orchard tu tak benarkan orang awam untuk buat fruit picking pun (according to website dia). Tapi boleh laa nak ambil gambar dengan ladang epal kat situuuu, cantikkkk.

PYO Strawberries @ Bullsbrook ni mengambil masa sejam driving dari CBD.

Panas dan masih berlalat

Beli kotak kat sini dulu dan bayar entry/pax

Tanaman strawberry. Actually kitorang tersalah masuk, patutnya kena petik kat kawasan yang hujung sikit hahaha

Pasir dia hitam dan berdebu. Habis kasut seluar kotor

Pilih pandai-pandai yee

Red and sweet

Monday, 22 May 2017

Perth #5 - Caversham Wildlife Park

Okay, a short blog post before I need to hit the sack in about 5 mins! Hahaha. Dah tua tak boleh tidur lambat-lambat.

Caversham Wildlife Park, dekat je lebih kurang setengah jam drive dari Perth CBD. Okay siapa yang pernah pergi mana-mana top destinations in Aussie, be it Melbourne, Sydney, Gold Coast, or Perth, mesti korang akan pergi melawat zoo/park/sanctuary yang akan menempatkan kangaroo/koala/wombat/tasmanian devil dan sebagainya. 

Aku tak tahu laa kalau kome macam mana, tapi aku memang takde perasaan nak pergi zoo kalau travel overseas ni. Ye laa binatang mana-mana dalam dunia lebih kurang je, kalau tak gajah, ada zirafah. Tu je. Tapi zoo kat Aussie bestttt sebab ada kangaroo dengan koala ahaha.

Banyak tempat yang sama ada a) kena bayar untuk bagi makan kat kangaroo atau b) kena bayar untuk ambil gambar dengan koala. Yang best sesangat kat Caversham ni, dua-dua aktiviti ni free je. Bayar entrance fees je lepas tu settle, boleh laa bergolek dengan kangaroo sampai puas.

Satu lagi tips pergi zoo kat Aussie ni, confirm ada waktu shows dia. So first thing mesti kena dapatkan park map & activities list dia, and plan your day around that schedule.

Macam kitorang, sampai je dah sedikit lambat so kitorang terus lari nak tengok first show.

Dalam barn

Sheep shearing

Comel jek budak sekolah kindy bagi kambing minum susu botol

Wool yang tak lembut langsung sebelum diproses ahaha

Cow milking