Sunday, 15 November 2015

reasons

*another post luahan perasaan, mohon jangan baca kalau tak nak hahaha*

setelah 7 bulan lamanya tak berjumpa, aku dok borak ngan farhana.
we were talking about marriage stuff, and i said something like this:
'aku tak ready nak kahwin lagi. sekarang pun malas, takut gak kalau lepas kawen pun malas gak. kesian hasben aku nanti'

farhana replied:
'aku rasa cam tak mungkin je. kau ni jenis kalau dah sayang orang, kau jaga gila2'

gulp.
this is the reason why i love farhana:
masa aku tak nampak anything else past my own flaws,
dia boleh point out satu benda baik pasal aku.
well, she should know.
hampir setahun gak beliau jadi housemate aku.

i am forever thankful for her.
she makes me feel hopeful :)

and yes, bila aku dah sayang orang,
i try to do anything i can to make them happy.

benda2 kecik yang kalau orang tak kenal aku, tak tau.
things like, bila makan, aku akan ingat dia dulu. dah makan ke dia?
bila dia tak sihat, nak kena bawak pegi jumpa doktor ke?
and aku ni bukan jenis baik sangat nak kisah pasal orang. hahaha.

i now have a friend yang aku dah anggap macam my own sister.
it's a bit weird for me, sebab aku tak pernah sayang kawan 
sampai tahap aku rasa macam dia family aku sendiri.
orang lain ramai gile 'sisters' tapi aku tak pernah ada feeling camtu.

so anyway, 
here are the reasons why i love her:

1) dia awesome sangat. part ni tak tau camane nak explain. she is just awesome, plain and simple.

2) tak pernah seumur hidup ada member ajak solat berjemaah. she's the first one. dia gak yang akan ingatkan untuk baca kahfi hari jumaat.

3) dia patutnya boss aku, (boss semua orang pun), tapi tak pernah rasa macam dia bossy. and dia tak pernah buat aku rasa insignificant and kecik. she really treats everyone as equals, tak kira pangkat.

4) ada hari2, dia belanja breakfast. beli nasi lemak dalam 20 bungkus camtu ke, letak kat pantry, siapa cepat dia dapat. for no reason other than being kind.

5) she's insanely a positive and non-judgmental person. insanely strong and independent.

6) dia omey gile. and kelakar. have i mentioned that she's awesome?

7) dia punya perangai pembersih and OCD tu, sampai aku pun dah terikut sikit2.

8) masa nak pindah rumah ritu, dia gak yang teman beli barang and angkat sampai ke bilik.

9) she's 9 years older than me, but i don't feel the age difference at all. sometimes i have to remember to give her the respect she deserves even masa bergurau pun. because she is older than me, tapi aku serius kekadang terlupa.

10) because she loves me too, kot. hahahahahaha.


truly, i am not an easy person to be friends with.
aku rasa laa. sebab aku bukan naturally warm and caring.

i am not a people person.
tapi kalau orang yang aku dah sayang, serius..
i make a vow to myself that i will take care of these people.
sebab sanggup bersabar ngan aku.
sebab boleh tarik aku keluar daripada depression.
sebab show me that i can be better than i used to be.
sebab by being friends dengan dia pun, aku gain something.
kawan dengan orang baik, kau akan rasa tempias nak buat baik tu.

i love you.
lillahita'ala.

No comments:

Post a Comment