Friday, 23 January 2015

personal

dulu aku shut down blog lama,
sebab aku menyampah bila colleagues aku mengusik.
diorang buat aku rasa termalu sebab aku ada blog.

betul juga.
dah kau share your thoughts on a public domain,
kenapa kau menyampah pula bila orang mengusik?

...

orang yang kenal aku mungkin akan perasan.
kadang-kadang, aku expose deeply personal stuff dalam blog dan twitter.

mungkin sebab aku treat blog dan twitter macam personal diary aku.
albeit, ada strangers yang mungkin memerhati.
dan aku sedar hakikat ni.

i never exposed things that could hurt me in the physical world.

...

personal thoughts and musings,
tapi bukan private.

aku tak kisah orang nak baca.
aku kisah bila orang mengusik.

yes, i have a blog.
yes, i have a twitter.
and apparently, i rant a lot.
these things matter to me.
bukan barang untuk kau buat usikan.

mungkin sebab tu, best friends aku semua yang tak suka baca blog, takde twitter.
kalau ada pun, inactive. haha.

...

aku ada sorang best friend.
dia jenguk-jenguk jugak blog aku.
dan she treats it as something sacred.
as in, bukan barang mainan.
and i appreciate her for that.
for knowing that people write these stuff online,
bukan untuk kau bangkitkan offline.
unless orang tu kata it's okay.

...

it's time for us to respect other's personal stuff,
even on a public domain.

No comments:

Post a Comment